Arabuluculuk Sistemi Başladı! Kiracılar Ev Sahipleri Arabuluculukta Anlaşamazsa Ne Olacak? Yüzde 25'den Fazla Kira Ödenebilir
Ara bulucuya başvurulduktan sonra, taraflar en fazla 4 hafta içinde bir karar almak zorunda olacak. Uzlaşma sağlanamazsa, hem kiracı hem de ev sahibi için mahkemeye gitme seçeneği ortaya çıkacak.
Zorunlu arabuluculuk uygulamasının, özellikle aşırı kira artışlarının önüne geçme konusunda olumlu bir katkı sunması bekleniyor.
Kiracı-mal sahibi anlaşmazlığı, Türkiye'nin en büyük yapısal sorunlarından biridir.2022'de 22 bin kiracı tahliye davası açılırken, 2023'ün ilk üç ayında bu sayının 47 bin davaya ulaşıldı.
Kira tespit davaları dahil olmak üzere toplam dosya sayısının 200 bine ulaştığını kaydetti.
Kiracı-mal sahibi davaları için düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ve tahliye davalarının 9 ayı geçmemesi gerektiği belirtiliyor.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da kriz nedeniyle kira davalarında duruşma günlerinin 1-1.5 yıla kadar uzadığını belirtti.
Akdoğan, davaların tamamlanma süresinin ise 2-3 yıla kadar çıkabileceğini ifade ederek, arabulucuların maksimum 1 ay içinde bir karar verebileceğini açıkladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlemenin kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve ortaklığın giderilmesi davalarını zorunlu arabuluculuk kapsamına aldığını belirtti. Tunç, "Tabii ki taraflar anlaşmak zorunda değiller.
Yargı yolunu kullanabilirler. Kiranın miktarı da müzakere edilebilir ve iki taraf anlaştığında yüzde 25 sınırını aşabilirler. Bu yüzde 25 sınırı, ev sahibinin kira artışını yüzde 25'ten fazla yapamayacağı anlamına gelir." dedi.
Avukat Kerem, arabuluculuk sisteminin, yargıdaki iş yükünü azaltmayı amaçladığını belirterek, tahliye ve kira tespit davalarının mahkemelerde yoğunluk oluşturduğunu ifade etti.
Arabuluculuk sistemi sayesinde mahkemelerdeki dosya sayısının azalmasının hedeflendiğini söyledi.
Taraflar, kira tespit ve tahliye davası açmadan önce zorunlu olarak arabulucuya başvurmak zorunda olacaklar. Bu, mahkeme yoluna gitmeden önce arabulucunun devreye girmesi anlamına geliyor.
Kira uyuşmazlıklarının çözümünde arabuluculuğun iş yükünü azaltması bekleniyor ve bu nedenle davaların yarı yarıya azalabileceği düşünülüyor.
Ancak tahliye davaları için uzlaşma olasılığının, kira artış davalarına göre daha düşük olduğu belirtiliyor. Tahliye davaları genellikle mahkeme kararı ile sonuçlanacak gibi görünüyor.
Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun başlamasıyla mahkemelerdeki iş yükünün azalması ve taraflar arasında uzlaşma sağlanmasının kolaylaşması umuluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.