Seviye ve yeterlik belirleme sisteminde değişiklik! Usul ve esasları yenilendi!
Yurtdışı Diplomaların Türkiye'de Tanınması ve Denklik İşlemleri
Güncel Yönetmelikler ve Değişiklikler
Türkiye'de yurtdışında aldığınız yükseköğretim diplomalarının tanınması artık daha net ve şeffaf bir sürece tabi. Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği'nde yapılan önemli güncellemelerle birlikte, sizin için önemli olan programın Türk yükseköğretim sistemiyle uyumunu belirlemek daha kolay hale geldi.
Seviye ve Yeterlik Belirleme Sistemi (SYBS) Revize Edildi
Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Seviye ve Yeterlik Belirleme Sistemi (SYBS) işlemleri, 2023 yılı itibariyle revize edilmiştir. Bu güncellemelerle birlikte, özellikle ders tamamlama eğitiminde bazı değişiklikler dikkat çekiyor. Örneğin, Hukuk, Mimarlık, Psikoloji, Eczacılık gibi alanlarda adaylara bir dönemde verilecek ders kredi miktarı 30 AKTS olup, derslerin kredi miktarına göre en fazla 33 AKTS'lik ders alınabilecektir.
Yaz Okulu ve Ücretlendirme
Yaz okulunda alınacak eğitim miktarı 15 AKTS'yi geçemeyecek ve sadece Kurum tarafından yerleştirildiğiniz üniversitede eğitim alabileceksiniz. Ders tamamlama eğitiminde alınacak ücretler, her eğitim öğretim yılı için belirlenen "Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar" çerçevesinde hesaplanacaktır.
Derslere Devam Zorunluluğu
Ders tamamlama eğitiminde derslere devam zorunluluğu getirilmiş olup, sadece sınavlara girmenize izin verilmeyecektir. Ders geçme sistemi, üniversitenizin eğitim öğretim ve sınav yönetmeliği hükümlerine tabi olacaktır. Bu kapsamda, genel not ortalaması 2.00 altında olan öğrenciler için bazı sınırlamalar getirilmiştir.
Mimarlık Alanında Özel Düzenlemeler
Mimarlık alanında ders tamamlama eğitimi alacak adaylar için özel düzenlemeler yapılmıştır. Kurum tarafından yerleştirilen üniversitelerin Mimarlık bölümleri tarafından eksik görülen zorunlu ve seçmeli dersler belirlenerek adaylara ders tercihi hakkı verilmeyecektir. Ayrıca, adaylardan beklenen başarı seviyesi belirlenmiş ve gerektiğinde ilgili dersler verilecektir.
Klinik Pratik Eğitim Ücretleri
Tıp Doktorluğu, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Ebelik, Fizyoterapi gibi sağlık alanlarında klinik pratik eğitimi alacak adaylar için ücretlendirme Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen karara göre yapılacaktır. Mevcut klinik pratik eğitiminde herhangi bir değişiklik olmayacak ve öğrenciler ödeme yapmaya devam edecektir.
Üniversite Değişikliği
Üniversite değişikliği talepleri, mücbir bir sebep olmadığı sürece kabul edilmeyecektir.
Yurtdışında aldığınız yükseköğretim diplomasının Türkiye'de tanınması ve denklik işlemleri hakkında daha fazla bilgi için resmi kaynakları takip etmekte fayda var. Bu güncellemeler, yurtdışında eğitim almış olanların Türkiye'de eğitimlerine devam etmelerini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.