SGK-SSK yurtdışı borçlanması için kazancın %32'si ile emeklilik yolu! İşte ayrıntıları

SGK-SSK yurtdışı borçlanması için kazancın %32'si ile emeklilik yolu! İşte ayrıntıları
SGK-SSK yurtdışı borçlanması başvurusu nasıl yapılır? Ve Yurtdışından emekli nasıl olunur? Hepsi haberimizde…

Emeklilik hayali kuranlar için yurtdışı borçlanması fırsatı önemli bir kapı aralıyor. Ancak bu süreçte bazı önemli şartlara ve hesaplara dikkat etmek gerekiyor. İşte yurtdışı borçlanması hakkında bilmeniz gereken en önemli hususlar

Yurtdışı Borçlanması Nedir?

yurtdisi-borclanmasi-nedir.jpg

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için yurtdışında geçirilen sürelerin sosyal güvenlik primleri ile belgelendirilmesi amacıyla sunulan bir fırsattır. Yurtdışı borçlanması sayesinde yurtdışında geçirilen süreler, Türkiye'deki emeklilik haklarına dönüştürülebilir.

SGK-SSK Yurtdışı Borçlanması Hesaplaması Nasıl Yapılır?

yurtdisi-borclanmasi-hesaplamasi-nasil-yapilir.jpeg

Yurtdışı borçlanma primleri, alt ve üst prime esas günlük kazanç yöntemi ile hesaplanır. Borçlanma talep eden bireyler, kendi belirledikleri günlük kazancın %32'si üzerinden günlük prim ödemesi yapabilirler. Bu primler ise alt ve üst sınırlar içerisinde kalacak şekilde hesaplanır ve brüt asgari ücrete göre belirlenir.

Yurtdışı Borçlanması İçin Başvuru Şartları

Yurtdışı borçlanması için gerekli olan başlıca şartlar ve detaylar alt tarafta yer aldığı gibidir.

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  2. SGK ile anlaşmalı olan ülkelerde ikamet etmek veya çalışmak,
  3. SGK tarafından istenen belgelerle başvuru yapmak,

Hangi Süreler Borçlandırılır?

Yurtdışında geçirilen sigortalılık süreleri, işsizlik süreleri ve ev kadını olarak geçen süreler yurtdışı borçlanması kapsamında değerlendirilir.

Ancak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamındaki süreler ile çakışan yurtdışı süreleri, ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre kısmi aylık bağlanmış olanların yurtdışında geçen sigortalılık süreleri ve sonrasındaki işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen süreler borçlandırılmaz.

Emekli Maaşına Etkisi

Yurtdışı borçlanmasıyla alınabilecek emekli aylığı borçlanma dönemine ve ödenen primlere göre değişir. Genel olarak 7.500 TL ile 9.000 TL arasında emekli aylığı alınabilir. Bu miktarlar, yurtdışında geçirilen sürenin detaylarına göre değişebilir.

Yurtdışı borçlanması nasıl hesaplanır?

Yurtdışı borçlanması hesaplamaları karmaşık gibi görünebilir ancak belirli formüller ve güncel asgari ücret bilgileri kullanılarak kolayca hesaplanabilir.

Sigortalılar, yurtdışı borçlanmasıyla ilgili SGK'nın resmi internet sitesinden veya ilgili birimlerden detaylı bilgi alabilirler ve hesaplamaları yapabilirler.

Bu şekilde yurtdışı borçlanmasının emeklilik hakkına etkisini daha iyi anlayabilir ve geleceğe yönelik doğru adımlar atabilirler.