Vergi İşlemleri Dijitalleşiyor! İşte Dijital Vergi Dairesi’nin Büyük Faydaları

Vergi İşlemleri Dijitalleşiyor! İşte Dijital Vergi Dairesi’nin Büyük Faydaları
Dijital Vergi dairesi yediden yetmişe herkesin oturduğu yerden resmi işlem yapabilmesine imkan sunuyor. İşte diğer detaylar…

Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Dijital Vergi Dairesi, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi desteklemek amacıyla hayata geçiriliyor.

Şimşek, yeni düzenlemeler ve akaryakıt alımlarında kullanılacak sistem hakkında önemli bilgiler verdi. Dijital Vergi Dairesi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizin devamında…

Vergi İşlemleri Artık Dijital Ortamda!

Mehmet Şimşek, Dijital Vergi Dairesi'nin "dijitalgibgovtr" adresinden hizmet verileceğini açıkladı.

Bu yeni platform, beyanname, bildirim, dilekçe gibi belgelerin elektronik ortamda verilebilmesini ve bu belgelerle ilgili işlemlerin elektronik ortamda sonuçlandırılmasını sağlayacak.

Bu sayede vergilendirmeye ilişkin işlemler daha kolay yerine getirilebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen bu sistem, farklı internet adreslerinden erişilen İnteraktif Vergi Dairesi, Elektronik Beyanname Sistemi, İnternet Vergi Dairesi ve Hazır Beyan Sistemi gibi uygulamaları tek bir çatı altında birleştirecek.

Yapay Zeka ile Vergi İşlemleri Mümkünleşecek!

yapay-zeka-ile-vergi-islemleri-mumkunlesecek.jpg

Dijital Vergi Dairesi ile birlikte vergi dairesine gitmeden tüm vergi işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, vergi dairesi işlemleri yapılırken yapay zekâ uygulamalarından da faydalanılacak. Bu sayede mükelleflerin işlemleri daha hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlandırılacak.

Teminat Çeşitliliği Artıyor!

Başka bir tebliğle değişiklik getirilen konu ise teminat verme zorunluluğu. Dağıtıcılık, bayilik ya da madeni yağ lisansına sahip firmalardan yeni işe başlayanlar, faaliyetlerine devam edenler ile bandrollü ürün üretici ve ithalatçılarına, doğacak vergi borçlarına karşılık teminat verme zorunluluğu getirildi.

Bu bağlamda da sigorta şirketlerince verilen kefalet senetleri de teminat olarak kabul edilecek. Bu düzenleme ile mükellefler, teminat verme konusunda daha fazla seçeneklere sahip olacaklar.

E-Fatura Dönemi ve Elektrikli Araç Şarj İstasyonları!

E-belge uygulamalarının kapsamının genişletilmesi çalışmaları çerçevesinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerine e-fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirildi.

Elektrikli araçlara hizmet sağlayan şarj ağı ve şarj istasyonu işletmecileri, 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren e-faturaya geçmek zorunda olacaklar. Bu sayede faturaların düzenlenmesi ve takibi daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilecek.

Akaryakıt Alımlarında Otomatik Tanıma!

Son olarak, akaryakıt alımlarında taşıt plakalarının yeni nesil yazar kasalara elle yazılmadan otomatik olarak iletilmesini sağlayacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin 2025'te başlatılacağı da belirtildi. Bu sistemle, hatalı ve usulsüz işlemlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.