Yurtdışından Getirilen Telefonlarda IMEI Kaydı Sorunu! Vatandaşlar Zamsız Kayıt İçin Ne Yapmalı?
2023 yılında yurtdışından getirilen telefonların IMEI kaydı için uygulanan harç bedelinin 20 bin TL'ye çıkmasının ardından, birçok vatandaşın yaşadığı IMEI kayıt sorunu hala devam ediyor.
Vatandaşlar, telefonlarını kaydettirirken karşılaştıkları "IMEI kayıt bilgisi bulunamamaktadır" hatasıyla mücadele ediyor.
Bazı vatandaşlar, 6 bin 91 TL harç bedelini ödemelerine rağmen telefonlarını kullanamaz hale geldi. Hazine Bakanlığı ise bu sorunun çözümü için çalışmalar yürütüyor.
Yurtdışından Telefon Getirme Şartları Nelerdir?
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yurtdışından telefon getirme şartlarına ilişkin önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Yolcu beraberi cep telefonu muafiyet limiti, 3 takvim yılında 1 adetle sınırlı tutuldu. Bu düzenleme ile yolcuların muafiyet haklarının ötesinde 3 yılda birden fazla telefon getirmesi engelleniyor.
Yurtdışından Kaç Tane Telefon Getirilebilir?
1 Kasım 2022 tarihinden itibaren geçerli olan yeni düzenlemeye göre, yurt dışına çıkan vatandaşlar, her 3 yılda sadece 1 adet telefon getirebilecekler. Bu süre içerisinde 2. bir cihaz getirmek istendiği takdirde gümrük vergisinden muaf olmayacaklar.
Yurtdışı Telefon Pasaport Kaydı Nasıl Yapılır?
- Yurtdışından getirilen telefonların IMEI kaydı için öncelikle E-Devlet üzerinden kayıt hakkının sorgulanması gerekiyor.
- Ardından, 2022 yılı için 2732 TL olan harç ücreti yatırılmalı ve kayıt işlemleri tamamlanmalıdır.
- Kayıt işlemi için T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası gerekmektedir. E-Devlet şifresi alabilen kişiler, kayıt işlemini E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirler.