MEB ortak sınav uygulaması nedir ve nasıl işleyecek?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortak Sınav Uygulaması
Eşitlik ve Tutarsızlığın Önlenmesi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin gelişimini izlemek, müfredatın daha tutarlı bir şekilde işlenmesini sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla ortaokul ve lise düzeyinde "ülke, il ve okul genelinde 3 farklı ortak sınav uygulaması" başlatıyor.
Sınavların Aşamaları
Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, ortak sınavların "ülke genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde" uygulanacağını açıkladı. Sınavlar ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak sınavlar gibi olacak, ancak öğrenci sıralamaları ve okul karşılaştırmaları yapılmayacak.
Sınav Haftası ve Soru Türleri
MEB, sınav haftası uygulamasına geçiyor ve sınav tarihlerini öğretim yılı başında ilan edecek. Sınavlarda çoktan seçmeli soruları kullanmayacak, sorular açık uçlu veya kısa cevaplı olacak.
Mazeret Sınavları
Sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları yapılacak. Bu sınavların tarihleri milli eğitim müdürlükleri tarafından duyurulacak.
Ölçme Değerlendirme Merkezleri
Ortak sınavların ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yürütüleceği ve okullarda öğretmenler tarafından yapılacağı belirtildi.
Soru Dağılım Tablosu
Dönem başında sınavların konu ve soru dağılım tablosu hazırlanacak. Bu tablo sayesinde öğrenci ve öğretmenler, hangi konulardan soruların geleceğini önceden bilebilecekler.
Uygulamalı Sınavlar
Türkçe derslerinde dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçen uygulamalı sınavlar da başlatılacak.
Yanlış Cevaplar
Yazılı sınavlarda verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek. Kısa süreli sınavlar ise öğrenciye geri bildirim verme amacıyla yapılacak ve not olarak yansımayacak.
Yönetmelik ile ilgili yönerge gelecek hafta yayımlanacak ve öğretmenlere uygulama kolaylığı sağlanacak. Ölçme aracı ve eğitim desteği de öğretmenlere verilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.