Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda AYM kararı! Ne değişecek?

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda AYM kararı! Ne değişecek?
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yaptığı altı maddeyi iptal kararı sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in açıklamaları ve olası değişiklikler.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda altı maddenin iptal edildiğini duyurdu. Bu gelişme, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yeni dönemin başladığı ilk gün açıklanan bir konu oldu. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yaşanan bu değişiklik ne anlama geliyor ve neler değişebilir?

AYM Hangi Maddeleri İptal Etti?

AYM'nin iptal ettiği maddeler şunlardır,

  1. Kanun'un 5. maddesinin (3) numaralı fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan '...Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda...' ibaresi.
  2. Kanun'un 5. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (ç) bendi (Aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programına mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların).
  3. Kanun'un 5. maddesinin (6) numaralı fıkrası (Aday öğretmenlerin adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonunun oluşumu, aday öğretmenlik sürecine ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir).
  4. Kanun'un 6. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendi (Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan).
  5. Kanun'un 6. maddesinin (2) numaralı fıkrasının birinci cümlesinde yer alan '...ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar...' ibaresi;
  6. Kanun'un 6. maddesinin (8) numaralı fıkrası (Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir).

Bakan Tekin'den Açıklama

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AYM'nin kararını değerlendirirken, "Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili bir süreç var. Anayasa Mahkemesi tarafından kanunun bazı hususları iptal edildi. Bu konuda gerekçeli kararı bekliyoruz sonrasında bu konudaki tedbirlerimizi alacağız. Bir yasalaşma gerekiyorsa yasa açısından gerekmiyorsa da kendi mevzuatımız açısından değerlendirip öğretmenlerin taleplerini karşılayacağız." şeklinde konuştu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yaşanan bu değişikliklerin nasıl bir etki yaratacağı ve hangi yeni düzenlemelerin geleceği merakla bekleniyor. Konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.